pátek 26. října 2012

Brněnský Tulipán (Restaurace Tulip)


Do této brněnské restaurace jsem poprvé zavítal víceméně náhodně, když jednou má přítelkyně objevila a na slevovém portálu voucher s lákavou nabídkou Grilované panenky  flambované na 15 - ti letém rumu s grilovanou zeleninou, šťouchanými brambory a pepřovou omáčkou. Uznejte sami, tomu se nedá jen tak odolat.

Voucher jsem tedy zakoupil, a po zběžném zhlédnutí diáře ihned volal do restaurace pro rezervaci míst. Nebyla to naše první návštěva restaurace s voucherem v kapse, ale vždy se mě zmocňují obavy, jak na to bude reagovat personál, přeci jen jsme v Čechách a je pravdou, že o nepochopitelnou neochotu a ohrnování nosu zde není nouze. Vrcholem všeho pak je, když si zakoupenou službu nemůžete ani objednat, protože na recepci týden neberou telefon.

To je naštěstí jiný příběh a můj telefonát byl po krátkém zazvonění přijat. Na druhém konci, byl jeden z číšníků a velmi vstřícně a rychle mou objednávku vyřídil. Byl jsem potěšen a pomalu si začal připravovat chuťové buňky na nový zážitek. Konečně nadešel den D. S přítelkyní jsme vkusně oblékli, abychom nedělali ostudu a vyrazili. Restaurace se ukrývá kousek od centra Brna, ale i tak nám její nalezení zabralo chvíli času. Kdo se v Brně vůbec nevyzná, určitě doporučuji mapu s sebou. Velká škoda, že je restaurace takto ukryta, nicméně jakmile ji jednou naleznete, cestu už nezapomenete.

Po krátkém hledání, jsme tedy stáli před vchodem, krátce si prohlédli vzhled budovy, prošli obědové menu napsané na tabuli za výlohou a vstoupili dovnitř. Za dveřmi je několik schodů, které nás zavedli přímo k baru, kde nás okamžitě a opět velmi ochotně přivítal jeden z číšníků. V recepční knize našel moji rezervaci a už nás vedl ke stolu. Teprve teď jsem se začal probírat z úžasu a prohlížet si velmi zdařile dekorované sklepní prostory, ve kterých je celá restaurace vybudována. Název Tulip tak není zvolen náhodně a tyto krásné květiny naleznete na každém stole, a to prosím živé. Ve formě fotografií jsou pak doslova všudypřítomné od stěn přes jídelní až po detail na vizitce.

U stolu číšník podržel dámě kabát tak, jak se sluší a patří a mohli jsme se pohodlně usadit. Mě poté požádal o voucher a večeře mohla začít. Po nabídce aperitivu a výběru z vinného lístku, jsme začali sestavovat naše menu do žádané podoby. Z velmi dobře sestaveného jídelního lístku, který není zaplácán 20-ti jídly z každé kategorie si tak vybere určitě každý.

My jsme si objednali takto:


Aperitiv:

Šaler červený

Předkrm:

Kachní játra na portském víně

Hlavní chod:

Grilovaná panenka, flambovaná na 15 - ti letém rumu s grilovanou zeleninou, šťouchanými brambory a pepřovou omáčkou.

Dezert:

Pečený banán v karamelové omáčce s vanilkovou zmrzlinou.

Víno:

Modrý portugal


Po neutralizaci chuťových buněk aperitivem, jsme se mohli pustit do kachních jatýrek.  Pro oba byl tento předkrm poměrně snadnou volbou, spolu s rozpečenou bagetkou s bylinkovým nebo česnekovým máslem nebylo příliš nad čím přemýšlet. Játra precizně očištěná a výborně propečená se doslova rozplývala na jazyku a jemně štiplavá omáčka z portského vína tento předkrm skvěle doplnila, křupavá bagetka tak už byla jen formální třešničkou na dortu. Úžasný začátek.

Po sklizení stolu a dolití vína si přímo před nás číšník přistavil malý stoleček, aby mohl předvést svou ohnivou show přímo před našima očima. Za chvíli byla na skleněné tabuli servírována grilovaná zelenina a šťouchané brambory s pepřovou omáčkou. Vedle se již modrým plamenem rozehříval hořák pro flambování. Číšník přinesl opravdu pořádný kus grilované panenky, jemně ztlumil světla a představení mohlo začít. Plameny pročísly potemnělou místnost a my s němým úžasem sledovali číšníkovo umění. Bohužel nemohlo to trvat věčně, ale po pravdě už se nám sbíhali sliny na jazyku a bylo dobře, že po pár minutách bylo vše připraveno.
Na talíř nám byly servírovány medailonky výborně propečené a voňavé panenky.  Maso drželo strukturu a přitom bylo krásně měkké s lehce pikantním nádechem, který získalo při flambování.  Zelenina ugrilovaná do křupava, žádná rozteklá nebo rozvařená kaše, jak se může stát, když ji necháte na plotně malinko déle a šťouchané brambory se zdají být ideální přílohou tohoto jídla. Pepřová omáčka se smetanovým základem pak jen doplnila vysoký standard.

I po takto vydatném jídle musí přijít černé espresso a sladká tečka na závěr. Pečený banán ve slupce s karamelovou omáčkou a vanilkovou zmrzlinou prostě neměl chybu a nevím, zda je vůbec možné jeho chuť slovy popsat, jednoduše pokud neochutnáte tak neuvěříte. Kdyby vše ostatní selhalo, pro tento dezert se budete vždy vracet.

Večeře pomalu končí a my se s blaženým úsměvem a nádherným pocitem odebrali na cestu zpět domů. Popravdě, při každé návštěvě jiné restaurace jsem si na tento večer vzpomněl a toužil se znovu vrátit.
Naštěstí se mi toto přání splnilo. Nikde jinde bych asi s hodnocením tak neváhal jako zde, protože jsem byl neuvěřitelně překvapen, že v naší České kotlině si může i „obyčejný“ člověk takhle neobyčejně pochutnat. Proto jsem k jedné slavnostní příležitosti zorganizoval další návštěvu, tentokrát v širokém rodinném kruhu.
Před tímto obědem jsem měl nepatrné obavy, jestli se mé chvalozpěvy a sliby opět naplní. Již nebudu popisovat prostory, které zůstaly nezměněny, obsluha znovu naprosto bezchybná a pustíme se tedy ihned do jídla.

Menu jsme sestavili takto:

Předkrm:

Kachní játra na portském víně

Hlavní chody:


Italské risotto se sušenými rajčaty, lilkem, brokolicí a parmezánem
Francouzká kachní prsíčka na grilu s omáčkou z portského vína a lesních plodů, americké brambory
Filovaná vepřová panenka na grilu, vařené brambory s máslem
Vepřová panenka v rafinovaném kabátku, vařené brambory s máslem
Grilovaná panenka, flambovaná na 15 - ti letém rumu s grilovanou zeleninou
Steak z norského lososa na grilu, vařené brambory s máslem

Musím říci, že ani tentokrát nebyl nikdo zklamán nebo ochuzen. Kachní játra jsem již popsal výše, proto můžeme přeskočit přímo na hlavní chody.
Italské risotto s rýží al dente vařená v zeleninovém vývaru, kapkou bílého vína  a opravdu velkými kusy rajčat a nerozvařené zeleniny, parmezán k risottu neodmyslitelně patří a také zde jeho chuť a aroma perfektně zapadlo.  Jednoduché servírování v bílém hlubokém talíři nikterak neurazí a porce dostatečně vynikne.

Kachní prsa jsou pro leckterého kuchaře noční můrou. Na jedné straně velmi jemné maso, na druhé pevná kůže a tuk. Naštěstí i zde si mistr kuchař vedl znamenitě. Maso bylo výborně dopečené do růžova a krásně jemné. Sladká omáčka z lesních plodů s jemně štiplavým nádechem portského vína servírovaná odděleně v omáčníku pak chuť celého jídla doslova posunula do jiných dimenzí. Panenka je podávána filovaná na talíři s lehkou zeleninovou oblohou, vše doplněno kapkou ovocné omáčky. Zbytek omáčky je servírován zvlášť v omáčníku, stejně tak i přílohu nalezneme na zvláštním talíři.

Filovaná vepřová panenka, zde se nejspíše hodí říci, že tento kus masa je opravdovou specialitou podniku, protože ať si jej dáte na jakýkoliv způsob, vždy bude famózní. Při této úpravě jsou servírovány skvěle propečené, měkké medailonky, které přímo vybízejí k ochutnávce.
Vařený brambor s máslem, jednoduchá, bezproblémová příloha servírovaná odděleně od masa ideálně doplňuje chuť masa.

Vepřová panenka v rafinovaném kabátku, platí to, co bylo zmíněno o pár řádků výše.
Jen medailonky, jsou zabaleny v dokřupava opečených plátcích slaniny, což je posouvá zase o krůček dále. Opět vařený brambor s máslem je přesně slazena s chutí masa a při každém soustu se Vám budou jemně přivírat oči.
 
Steak z lososa je možné zkazit snad pouze, vysušením nebo připečením, ani jedno se naštěstí kuchaři nepodařilo a maso bylo, krásně šťavnaté, jemné, dochucené solí, pepřem a citrónem se přímo rozplývalo na jazyku. Bez brambor servírovaných stejně jako v předešlých případech si snad toto jídlo ani nelze představit, dvě naprosto se doplňující chutě.
 
Flambovanou panenku jsem popsal v první části a jen bych se opakoval, snad stačí konstatovat výjimečný zážitek.          

Po tomto vyčerpávajícím popisu, už Vás nebudu dále zdržovat a pustím se rovnou dohodnocení. Doufám, že i z popisu je zřejmé, že personál této Brněnské restaurace se snaží každému návštěvníkovi připravit nevšední zážitek, na který bude dlouho vzpomínat a vždy se rád vrátí. Tak by to mělo být a spolu s příjemnou atmosférou, která panuje v celé provozovně restaurace není co řešit a dnes je to za pět.

5/5    


Žádné komentáře:

Okomentovat