pondělí 4. února 2013

Kovářské pohoštění (Restaurace Na Kovárně)

Dnes přijde řeč na zavedenou Prostějovskou restauraci Na Kovárně. Jen těžko by jste ve městě hledali někoho, kdo by zde někdy nebyl na obědě nebo se alespoň nezastavil na sklenici piva. I já jsem již v minulosti měl možnost několikrát vyzkoušet místní kuchyni, ale kvůli zhoršené kvalitě personálu upadla v nemilost. Proto, když mi bylo oznámeno, že právě zde se bude pořádat rodinná sešlost nebyl jsem příliš nadšený. Nakonec jsem si ale řekl, že to bude další možnost přinést Vám novou recenzi.      

Tuto provozovnu naleznete v městské části Krasice, kousek od malého rybníka. Pokud se ještě více porozhlédnete po okolí možná nabydete dojmu, že se nacházíte v malé vesničce za městem. Vedle rybníka stojí malý kostel a opodál narazíte na hasičskou zbrojnici. Dojmy z okolí, ale necitlivě ruší stará paneláková výstavba.

Restaurace je snadno k nalezení, leží na křižovatce dvou hlavních cest a tak i přesto, že je v okolí neobvykle velká koncentrace podobných zařízení nemůžete ji minout. Pokud přijíždíte autem, většinou bez problémů zaparkujete na štěrkovém parkovišti přímo před vchodem, kdyby se náhodou stalo, že zde pro Vás místo nebude mnoho dalších se nachází v těsném okolí.

Teď se již, ale pojďme podívat přímo do prostor restaurace. Před hlavním vnitřním traktem je přistavěna dřevěná předzahrádka od vnitřních prostor je oddělena vchodovými dveřmi, avšak okny můžete nahlédnou dovnitř, ujistit se zda pro Vás bude volný stůl a návštěvníci uvnitř mohou pozorovat nově příchozí hosty. Předzahrádka není zcela uzavřena což je v horkých letních dnech jistě výhoda, ale tyto prostory jsou v provozu i v sychravém podzimním období, kdy se o pohodlí zákazníků starají plynové ohřívače a tak se nemusíte bát, že by jste zde nastydli.

Po vstupu hlavním vchodem vás zaujme stylová dekorace interiéru. Dřevěné trámy vhodně doplněné cihlovými zdmi, masivní stoly s železnou podstavou a na stěnách přibité doplňky jako podkovy, kladiva, skoby a podobně. Tak jak by to asi mělo vypadat v kovářské dílně. Zřejmě až poté si všimnete, že přímo naproti Vám je baroví pult a zpoza něj se usmívá jeden z členů personálu, který Vás nejspíše pozdravil v době, kdy jste byli zaměstnáni prohlídkou interiéru, ale i tak Vám ochotně na pozdrav odpoví znovu.

Za chvíli potom co se usadíte ke stolu s decentním károvaným ubrusem, na kterém leží pouze pod tácky a solnička s pepřenkou přinese jeden z číšníků jídelní lístky a objedná nápoje. Tady, ale přichází moje první výtka. I když jsou jídelní lístky stylově podloženy dřevěným prkýnkem jejich listy jsou už značně omšelé a možná si budete říkat kolik různých rukou a prstů již stránky otáčelo a procházelo před Vámi. Tyto lístky již svou povinnost splnili a proto by si zasloužily být s úctou nahrazeny novými.

Na druhou stanu lístky nejsou přeplněné a je z čeho vybírat. Na čepu několik druhů piva a pro milovníky vína vlastní vinotéka se širokým výběrem. Je ale faktem, že jsem si chvíli připadal jako bych četl zajímavou knihu s nekonečně dlouhou zápletkou a koncem v nedohlednu. Aby jsme si rozuměli, prostě na první pohled mě nic nezaujalo a stejný problém měli i ostatní.

Po delším vybírání jsem menu sestavili následovně:

2x Mix gril s bylinkovým máslem s hranolkami a vařeným bramborem
Lososí filet na červeném víně s vařeným bramborem
Pizza Gianna

Předkrm i polévku jsme pro tentokrát vynechali tak se můžeme pustit rovnou do jídla.
Po chvíli, která by ovšem mohla být o něco kratší (čekali jsme cca 20 minut což je na 3 jídla dost dlouhá doba) se u stolu zjevila servírka a začala rozdávat talíře.

Nejprve dorazil losos, moderně servírovaný s oddělenou přílohou. Filet nebyl vysušený což je častá bolest při přípravě této ryby, bohužel maso nebylo přímo čerstvé, ale rozmrazené. Omáčka z červeného vína, vypadala velmi velice chutně, žel obsahovala více kečupu a z vína si kuchař vypůjčil snad jen tmavě červenou barvu, to bylo velkým zklamáním. Brambory můžete snad jen rozvařit nebo naopak nedovařit, ani jedno se naštěstí kuchaři nepodařilo a tak této příloze nebylo co vytknout.

Masový Mix gril byl také servírován odděleně od přílohy, což oceníte zvláště pokud máte rádi smažené přílohy jako jsou právě hranolky nebo krokety, které do sebe nemohou nenápadně vsakovat omáčku a za chvíli vytvořit kašovitou hmotu. Maso samotné bylo výborně udělané, měkké a šťavnaté, na plátku svíčkové jsem si opravdu pochutnal. Jediné co mi na tomto chodu vadilo byla všudy přítomná světle hnědá omáčka, kterou byly všechny kusy masa přelity. Tady platí, že méně je někdy více, aby si host mohl vychutnat čistou chuť masa, nejen sos a k výraznější chuti by dopomohla špetka soli a pepře.    

S pizzou jsem byl poměrně spokojen, i když tady již možná narazíte na problém s výběrem z rozsáhlé nabídky. Nicméně díky této italské specialitě si restaurace vydobyla svou pověst. Tenké těsto a dobrý rajčatový základ jsou nutným předpokladem pro chuť. Zvolené ingredience byly kompaktní a vhodně doplnily celé tělo pizzy.

Večeře pomalu končí, dopíjíme poslední doušky vína a piva, zaplatíme účet a s dobrým pocitem opouštíme prostory restaurace. Doslova dobré je tak i mé hodnocení 3 z 5.

www.kovarna-prostejov.cz/

3/5





  


Žádné komentáře:

Okomentovat